10 dingen die je met een ei kunt doen

Ei met kruiden in een kokosbootje.
Ei met kruiden in een kokosbootje.

In het eerste jaar van mijn opleiding aan de Fotovakschool kreeg ik een hele goede tip van een docent: “Tien dingen die je met een ei kunt doen“.

Het idee is dat je steeds een nieuwe foto bedenkt waarin je hetzelfde onderwerp gebruikt. Het hoeft natuurlijk geen ei te zijn, dit werkt ook prima met andere dingen. En ook met mensen, als je je portretfotografie-skills wilt oefenen.

De eerste drie

De eerste drie foto’s zijn makkelijk te bedenken. Een ei met strijklicht, een ei in een spotlight, een ei op een mooi bordje. De vierde en vijfde foto worden al wat lastiger. Dan kun je je ei beschilderen of kapotslaan. Daarna kun je het bakken, koken, pocheren, uitsmeren, tegen de muur gooien.
Ik zou niet adviseren om dat allemaal met je menselijke model te doen. Die kun je dan wel weer leuk op een paal laten balanceren, in de lucht laten springen, in het water duwen, bodypainten, 18e eeuwse kleding aantrekken etc.

Tegen de tijd dat je dat allemaal gedaan hebt en bij foto (en ei) nummer acht of negen bent aangekomen, ben je echt aan het worstelen om weer iets te bedenken dat echt anders is dan je vorige foto’s. En dan ontstaan de echt interessante dingen.

Creatieve foto’s ontstaan niet door lang nadenken of alles leren over techniek. Ze ontstaan door te experimenteren en dingen te (durven) laten mislukken. Want foto nummer vier is misschien niet spannend of mooi, maar zonder nummer vier, vijf, zes, zeven en acht te maken kom je niet bij nummer negen en tien uit.

Ik gebruik deze methode nog steeds als ik vastloop. Of als ik een product ga fotograferen waar ik niet meteen een geweldig idee bij heb.

Leg je foto’s eens naast elkaar

Ook heel erg leuk om samen met andere creatievelingen te doen en dan de resultaten naast elkaar te leggen. Hebben jullie soortgelijke ideeën gehad? Heeft de ander ideeën gehad waar jij niet op kwam, en hoe is zij of hij aan dat idee gekomen? Wat heb je gebruikt als inspiratiebron? Lijken jullie foto’s op elkaar, of helemaal niet? Wat vind je het meest originele idee van de ander, en van jezelf? Welke foto is het mooist geworden (dat is niet per sé dezelfde als de meest originele)?

Workshop winnen?

Als je mijn opbouwende kritiek op jouw mooiste foto van een ei wilt, mail hem dan vóór 25 maart 2019 naar info@jessicakittle.com. De leukste inzending wint gratis deelname aan een van mijn workshops!

Terug