Daglicht versus kunstlicht

Waarom ziet je eten er zo anders (en meestal niet zo lekker) uit als je het op je aanrecht, of in een restaurant fotografeert?

Mie met quornstukjes, paksoi en sugarsnaps
Toch heel lekker, al zou je het niet zeggen. Foto met smartphone onder de afzuigkap.

Kleurtemperatuur

In daglicht nemen wij het beste kleur waar. Als het gaat schemeren lijkt alles buiten kleur te verliezen of wordt zelfs blauwer, dat komt omdat niet alleen het licht afneemt maar ook de kleurtemperatuur afneemt. Daarmee bedoelen we de warmte van het licht. Daglicht is ongeveer 5500 K(elvin) en ‘kouder’ dan kunstlicht; de lampjes in je afzuigkap en je schemerlamp zijn zo’n 6000-7000 K. Daarom ziet eten er zo anders uit als je het onder kunstlicht fotografeert, de kleur van het licht bepaalt hoe wij de kleuren van het onderwerp waarnemen.

Photoshop

In Photoshop kun je de kleurtemperatuur heel precies aanpassen naar jouw smaak. Zelf vind ik het het makkelijkst om dat in Camera Raw al te doen, voordat ik de foto verder ga bewerken. In Camera Raw zit een schuifje ‘temperature’, speel er eens mee en kijk wat er gebeurt.

Is het nog niet wat? Pak dan eerst het pipetje en klik daarmee op iets grijs (of iets zwarts, als je geen grijs in je foto hebt). Deze functie gaat zelf het gemiddelde berekenen en past de kleuren in de foto daarop aan (vanuit het principe dat het gemiddelde van alle kleuren 50% grijs is). Je foto wordt er meestal niet meteen mooier van, daarom ga je hierna verder met het aanpassen van de kleurtemperatuur. Pas ook het contrast even aan (ik zet hem meestal op 5-10% zwart, 5% wit en het histogram netjes in het midden voor de middentonen). Foto’s van eten kunnen vaak wel wat extra contrast gebruiken, dan worden je kleuren net even wat dieper.

Smartphone

Wil je je eten zo levendig en kleurecht mogelijk fotograferen en ben je geen Photoshopper? Dan raad ik je aan een ledlamp te gebruiken. Let erop dat de kleurtemperatuur 5500 – 5600 K is als je zo’n lampje koopt en als je de felheid in kunt stellen is dat ook heel handig. Je koopt ze bijvoorbeeld hier al vanaf 11 euro.

De ‘witte’ kant geeft licht in 5500 K. Het licht is wel heel fel en hard, het geeft hele zwarte schaduwen met strakke randen. Als je het licht té hard vindt kun je een wit papiertje (bijvoorbeeld calqueerpapier) ervoor houden, dat maakt het licht diffuus. Daarover en over andere leuke trucjes met ledlampen schrijf ik binnenkort meer.

In een restaurant

Zit je in een restaurant en wil je een mooie foto van dat prachtige gerecht dat je gekregen hebt maken? Vraag dan degene naast je om met de zaklantaarn-functie op zijn of haar smartphone het gerecht bij te lichten. Dat licht is namelijk ook ongeveer 5500 K. Als je zelf met je mobiel gaat flitsen wordt je foto ‘plat’, omdat alle schaduwen achter je onderwerp terechtkomen zie je geen diepte meer. Dat is jammer, zeker als het zo’n mooi gerecht is. Vraag degene die naast je zit het licht schuin van boven, links of rechts van jou in een hoek van 45 graden ten opzichte van jouw smartphone, op het gerecht te richten en maak dan je foto. Je kunt er bijvoorbeeld een wit servet ervoor houden als het licht te hard is.

Meer weten over kleurtemperatuur, Camera Raw, flitsen en ledlampen?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en workshops? Abonneer je op de nieuwsbrief. Don’t worry, je kunt je elk moment weer afmelden.

Ik geef ook workshops! Voor iedereen toegankelijk en op verschillende locaties in het land. Meer informatie vind je hier.

Terug