Een kijkje in de keuken bij: ROC Friese Poort

Gerard Voskuilen
© Jessica Kittle 2019

Ik mocht een dagje meekijken in de keuken van ROC Friese Poort. Ambassadeur voor Dutch Cuisine, oprichter van de vakgroep Jonge Garde van het Gastronomisch Gilde en docent Gerard Voskuilen vertelt.

“Ik ben geboren in Hoevelaken, op de grens tussen Utrecht en Gelderland, op 15 maart 1973. Sinds 1997 woon ik in Heerenveen. Op mijn 15e ben ik begonnen in de horeca als afwasser in een snackbar. Thuis werd er gekookt met wat er uit de tuin kwam.

Na de mavo en vmbo Consumptieve Techniek ging ik naar de Middelbare Hotelschool. Daarna ging ik werken en leren voor Restaurant Kok, heb ik het Leermeester diploma gehaald en de opleiding Keukenmanagement gedaan. Later werd ik instructeur op de Hogere Hotelschool en heb ik in deeltijd de HBO opleiding en een onderwijsbevoegdheid behaald.

Na mijn opleiding groeide ik door naar Chef de partie, Sous-chef en uiteindelijk leidinggevende in de keuken/Chef kok. Koken was mijn passie en mijn leven maar het is niet de ideale combinatie met een gezin.

Nadat mijn jongste zoon geboren werd ben ik gaan lesgeven op de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Lesgeven is fantastisch, en niet alleen om kennis over te dragen. Vooral om jongeren bewust te maken van hun mogelijkheden en op te leiden tot kritische en maatschappelijke betrokken burgers.

Bij ROC Friese Poort krijg ik de ruimte om een nieuwe opleiding vorm te geven, Gespecialiseerd Kok Dutch Cuisine. Bij deze opleiding werken we volgens de vijf principes van Dutch Cuisine (zie link onderaan). En denken we na over het voedsel van de toekomst.

Gerard vertelt over Dutch Cuisine
© Jessica Kittle 2019

Eten is ons medicijn. Als koks zijn wij de apothekers van de toekomst, met meer plantaardig voedsel en minder zout, suiker en vet en andere eiwitten (denk aan peulvruchten en zeewieren). Wij kunnen het verschil maken en zorgen dat onze samenleving gezonder en vitaler wordt.

Mijn droom is om in de toekomst een Practoraat op te richten voor gezonde en duurzame voeding in samenwerking met kenniscentra, boeren en het bedrijfsleven.”

Links:

Terug