Smartphone versus spiegelreflexcamera (deel 1)

We weten natuurlijk allang dat we fantastische foto’s kunnen maken met een mobiele telefoon (ook als je niet de nieuwste Samsung hebt). De camera’s in smartphones zijn zo goed geworden en de lenzen worden ook steeds beter dankzij samenwerkingen tussen telefoonproducenten en lens- en cameramakers zoals Carl Zeiss en Leica. De sensoren kunnen steeds meer megapixels aan (en waarom dat ook weer niet zo belangrijk is, daarover schrijf ik binnenkort een blog) en er zijn talloze apps en accessoires voor je telefoon te krijgen om nóg mooiere, creatievere foto’s mee te maken. Het wordt steeds normaler en ook steeds makkelijker om je mooie bordje eten in een restaurant of je zelfgebakken taart te fotograferen en te laten zien op social media. Geen wonder dat heel Instagram en Facebook bol staan van de foodfoto’s.

Ik krijg weleens de vraag of het nog wel zin heeft om een professionele fotograaf in te huren (natuurlijk wel!!) nu de smartphonecamera’s zo goed zijn geworden. Mijn mening is dat de fotograaf de foto maakt, niet de camera. Oftewel, een goede fotograaf kan ook met een mobiel goede foto’s maken. Er zit natuurlijk wel een verschil in de kwaliteit van een foto die gemaakt is met een spiegelreflexcamera en eentje die gemaakt is met een smartphone.

Maar hoe groot zijn nou precies nog de verschillen? En waar zitten die verschillen dan vooral in?

Appels en kaneelstokjes (en stokjes van appels)

Ik heb twee appels en een paar kaneelstokjes op een bordje gefotografeerd met mijn eigen telefoon (Huawei Mate 10 Lite) en met mijn spiegelreflexcamera (Canon 5D met 50 mm lens). Ik heb ze iets verscherpt en uitgesneden in Photoshop zodat ze zoveel mogelijk overeenkomen, maar verder heb ik ze niet bewerkt. Klik op een van de foto’s voor een grotere versie.

De eerste foto, met mijn smartphone gemaakt, zou prima op Instagram kunnen. Er zit alleen één (softwarematige) fout in. Ik had de functie “groot diafragma” aan staan (dat maakt je achtergrond onscherp en je kunt er in wat minder goede lichtomstandigheden toch nog goede foto’s mee maken). Kijk eens naar de bovenkant van het steeltje van de appel, die is ook onscherp gemaakt. Dat komt doordat de software niet weet dat dat steeltje nog bij de appel hoort. Die snijdt als het ware het onderwerp uit en maakt de rest eromheen onscherp.

Hoe verder je de kraan open draait, hoe sneller de emmer vol is

Bij een spiegelreflex wordt de onscherpte niet softwarematig berekend, maar ontstaat op een natuurlijke manier. Je diafragma groter maken (de opening in de lens waardoor het licht naar binnen valt), zorgt ervoor dat de opening minder langopen hoeft te staan om dezelfde hoeveelheid licht binnen te laten. Een beetje zoals een kraan en een emmer water; hoe verder je de kraan open draait, hoe sneller de emmer vol is. Doordat er heel veel licht in een korte tijd naar binnen komt, wordt de achtergrond of de voorgrond onscherp (hoe dat precies werkt ga ik hier niet uitleggen, want dan wordt dit een hele lange natuurkundeles….).

Tip van de blog

Als je een foto maakt met je mobiel en je wilt de functie “groot diafragma” gebruiken, houd dan in je achterhoofd dat de software het onderwerp waar je op scherp stelt ‘uitsnijdt’. Dit werkt daarom het beste bij eenvoudige vormen (een boek, een glas bier) en minder goed bij dingen met uitstekende stokjes 🙂

In het volgende deel meer interessante verschillen tussen een smartphonecamera en een spiegelreflexcamera!

Terug