Naast werk in opdracht maak ik ook graag autonoom werk. Ik ben net aan een nieuw project begonnen dat duurzaamheid en Fine Art fotografie bij elkaar brengt.

Het idee

De term duurzaamheid hoor en lees je overal. Maar wat is duurzaamheid precies? Een paar maanden geleden realiseerde ik me dat ik dat niet wist, en ik ben op onderzoek uit gegaan. Op internet vond ik verschillende definities, zoals die van de Verenigde Naties, die het in het rapport Our Common Future definieert als: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” En op Wikipedia las ik: “In de ecologie is duurzaamheid de eigenschap van biologische systemen om voor onbepaalde tijd divers en productief te blijven.”

Mijn conclusie is dat eigenlijk alles in de productie, (land-)bouw, opwekken energie etc. dat ons en onze omgeving geen (extra) schade toebrengt en zorgt dat dat ook in de toekomst zo blijft, onder duurzaamheid valt. Duurzaamheid is alles dat gerecycled, circulair, biologisch, ecologisch en energieneutraal is.

Hoe kan ik daar als fotograaf iets mee doen? Ik wilde iets anders dan de (vaak negatieve) benadering in de media en het geiten-wollen-sokken-achtige imago van duurzaamheid is echt achterhaald. Daarom kies ik voor een positieve benadering. Het bij elkaar brengen van duurzaamheid en kunst;

Mooie, spannende foto’s maken van in Nederland gemaakte, gekweekte en gerecyclede producten. Zo kan ik makers en kwekers een nieuw publiek geven en tegelijkertijd laten zien welke mooie, duurzame initiatieven er al zijn.

Ik kwam erachter dat er veel meer gebeurt op het gebied van duurzaamheid dan ik dacht.

Op dit moment (juli 2019) ben ik bezig met contact leggen met diverse ondernemers waar ik graag mee wil werken. En natuurlijk met proeffoto’s maken en nog veel meer onderzoek doen naar duurzaamheid in Nederland en daarbuiten.

Het plan

In de zomer van 2020 ga ik met een serie van zo’n twintig foto’s exposeren, eerst in Zwolle en daarna op diverse andere locaties door het hele land.

Stel je voor, dan loop je door een expositieruimte en hangt daar ineens een metershoge foto van een framboos aan de muur. Met een bordje eronder en daarop staat een prikkelende titel. Een titel die nieuwsgierig maakt naar het verhaal achter deze framboos. Waar komt hij vandaan? Wat maakt hem zo bijzonder?

Die verhalen over de producten en de makers en telers komen samen met de foto’s in een koffietafelboek. De makers en telers zullen heel divers zijn, geen verhaal is hetzelfde. We nemen een kijkje in hun onderneming, we ontdekken het ‘wie, wat, waar, waarom en hoe’. Wat zijn hun drijfveren?
Het boek zal gepresenteerd worden bij de opening van de expositie en daarna op diverse plekken te koop zijn.

Voor het drukken van het boek en het expositiemateriaal worden uiteraard duurzame materialen en milieuvriendelijke inkt op plantaardige basis gebruikt. https://www.detoekomst.nl/print-en-drukwerk/eco-drukwerk/

Reserveer een boek!

Hieronder kun je alvast een gesigneerd exemplaar van het boek reserveren. Het boek gaat € 24,95 kosten (exclusief verzendkosten). Ik zorg dat het bij jou komt zodra de inkt droog is!

Verwachte leverdatum: april 2020

Terug