Culinaire en productfotografie voor (web-)shops, restaurants, bakkers, bloggers, kookboekschrijvers, makers en kwekers.

Project: People, Planet, Prosperity

Een expositie en fotoboek over duurzaamheid, met een positieve boodschap.

Het idee

De term duurzaamheid hoor en lees je overal. Maar wat is duurzaamheid precies? Een paar maanden geleden realiseerde ik me dat ik dat niet wist, en ik ben op onderzoek uit gegaan. Op internet vond ik verschillende definities, zoals die van de Verenigde Naties, die het in het rapport Our Common Future definieert als: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” En op Wikipedia las ik: “In de ecologie is duurzaamheid de eigenschap van biologische systemen om voor onbepaalde tijd divers en productief te blijven.”

Hoe kan ik daar als fotograaf iets mee doen? Ik wilde iets anders dan de (vaak negatieve) benadering in de media en het geiten-wollen-sokken-achtige imago van duurzaamheid is echt achterhaald. Daarom kies ik voor een positieve benadering. Het bij elkaar brengen van duurzaamheid en kunst;

Mooie, spannende fine art foto’s maken van in Nederland gemaakte, gekweekte en gerecyclede producten. Zo kan ik makers en kwekers een nieuw publiek geven en tegelijkertijd laten zien welke mooie, duurzame initiatieven er al zijn.

De expositie

In de zomer van 2020 ga ik met een serie van zo’n twintig foto’s exposeren. Waar dat precies gaat gebeuren is nog even een verrassing!

Stel je voor, dan loop je door een expositieruimte en hangt daar ineens een metershoge foto van een framboos aan de muur. Met een bordje eronder en daarop staat een prikkelende titel. Een titel die nieuwsgierig maakt naar het verhaal achter deze framboos. Waar komt hij vandaan? Wat maakt hem zo bijzonder?

Het boek

Die verhalen over de producten en de makers en telers komen samen met de foto’s in een koffietafelboek. De makers en telers zullen heel divers zijn, geen verhaal is hetzelfde. We nemen een kijkje in hun onderneming, we ontdekken het ‘wie, wat, waar, waarom en hoe’. Wat zijn hun drijfveren?

Achter de schermen ben ik druk bezig het budget voor de drukkosten van het boek bij elkaar te krijgen. Binnenkort gaat er een crowdfunding actie van start. Hou mijn social media kanalen in de gaten voor meer informatie!

Voor het drukken van het boek en het expositiemateriaal worden uiteraard duurzame materialen en milieuvriendelijke inkt op plantaardige basis gebruikt.

Wil je nu alvast iets doneren aan het project en zo deze fantastische ondernemers en hun initiatieven meer bekendheid geven? Helemaal fantastisch! Stuur een berichtje naar 06-29502338 en ik stuur je een betaalverzoek (de hoogte van het bedrag bepaal je natuurlijk zelf).

De eerste beelden uit de serie: